Farmarissa oli esillä Wallis, yksi Suomen ensimmäisistä traktoreista, jonka tuotanto aloitettiin Britanniassa vuonna 1912 ja Suomeen se tuli 1919.
Mutta sykähdyttävä oli tämä Kullervo, Suomessa valmistettu moottorivetäjä, traktori, jonka ensimmäinen tuotantokappale valmistui vuonna 1919. Kullervoa valmistettiin kaiken kaikkiaan 500 kappaletta, joista jäljellä on tiettävästi enää kolme. Ei ollut aivan mutkatonta Kullervon menestystarina. Lastentaudeista taisi se kärsiä koko elinkaarensa ajan.
Kullervo-traktorin suunnitteli Gustav Woldemar Wreden (1889-1958) ja niitä valmisti Åbojern Manufaktur Aktiebolag eli suomeksi Turun rautateollisuus ja vaunutehdas Oy. Kyllä ovat aikoinaan yritysnimet olleet hienoja vaakunoineen kaikkineen. Kyseinen tehdas valmisti mm. raitiotievaunuja Turun raitiotieyhtiöille.
Traktorit olivat 1900-luvun alussa uusinta uutta maatalousteknolgiaa ja siitähän maatalouden koneistuminen ja vallankumous alkoikin.
Suomen Kuvalehti testasi traktoreita tositoimissa numerossaan 41 vuonna 1919.
Alkutekstissään SK hehkutti teollisuuden roolia:
Se (teollisuus) on vihdoinkin kyennyt luomaan koneen, joka näyttää vapauttavan maanviljelijät työvoimapulasta ja joka parhaillaan tämän takia suorittaa hiljaista vallankumousta maanviljelyksen alalla kautta maailman.
Toimittaja oli erittäin vaikuttunut näkemästään:
... siellä (koekentällä) lojuivat traktorit kuin entisajan eläinhirviöt ympärillään maanviljelysministeriön virkamiehiä sekä muita asiantuntijoita ja suuri joukko yleisöä. Insinöörit ja kuljettajat käänsivät kampeja, väänsivät ruuveja ja vähänväliä puuskuttivat ja pärskyivät hirviöt kuin äksyt sonnit.
Entäpä, miten pärjäsi Kullervo ? Toimittaja oli tästäkin suomalaisen työn luomuksesta tohkeissaan ja innoissaan:
Tuli sitten suomalaisen traktorin Kullervon vuoro ... Ja äänestäkin kuuli, että sillä koostaan huolimatta oli paha sisu, kun se alkajaisiksi teki muutamia riuskeita käännöksiä. Ja kun se sitten ikäänkuin vauhtia otettuaan iski kyntensä maankamaraan, oli vauhti silminnähtävästi toisenlainen kuin muitten; jokena siinä turve kääntyi, savu tuprusi kuin höyrykoneesta ja tarkastajilla oli täysi työ pysyä kävelyaskelin perässä. Se oli uljasta menoa.
Traktoreita siis testattiin kynnöspellolla auran kanssa. Kullervo osoittautui kokeiden nopeimmaksi kyntäjäksi.
Suomen Kuvalehti No. 41 1919 |
Suomalaisella sisukkaalla teknologiaosaamisella ja asenteella on varsin multavat juuret.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti