Näyttävästi kukkiva tuomi säväyttää loppukeväästä tuoksullaan ja valkealla asullaan. Kukinta on juuri nyt Etelä-Suomessa voimakkaimmillaan. Tuomi on eräs näyttävimmistä luonnonvaraisena kukkivista puistamme.
Vantaanjoen varsi on parhaillaan varsinainen bulevardi luonnon riemastuessa keväästä ja auringosta.
Ruutinkosken ja Pitkäkosken välistä joenrantaa. Voikukka säteilee yhdessä tuomen kanssa. Muutaman päivän kuluttua tämäkin on ohi ja voikukka alkaa näyttämään todelliselta rikkaruoholta ja maanvaivalta.
Tuomen kukinta on nyt hyvin runsasta. Tuoksu on tosiaan vahva, mutta sen hienoudesta voidaan olla montaa mieltä. Haju syntyy kuoressa olevan myrkyn hajotessa karvasmanteliöljyksi ja sinihapoksi. Myrkky pitää lähes kaikki viholliset loitolla.
Kevättähtimö kuuluu samaan valkoisten kukkien klubiin kuin tuomikin.
On eräs tuholainen, johon tuomen myrkky ei tehoa:
Tuomenkehrääjäkoin toukat putsaavat nopeasti puut kaikista lehdistä. Lehti häviää parempiin suihin sellaista vauhtia, että rouskutuksen voi jopa luulla kuulevansa. Toukat suojautuvat tehokkaasti kehräämällä verkkoja ympärilleen. Nämä toukat ovat vasta nuoria, mutta varsin paljon niitä puissa jo oli.
Leppäkerttukin tallustelee etsien syötävää. Ei taida tuomenkehrääjäkoi kuulua sen ravintoympyrään.
Jos tuomenkehrääjäkoi runsastuu ja pääsee syömään tuomet paljaiksi, tuomet muuttuvat juhannukseen mennessä todellisiksi kummituspuiksi.
Tämä kuva on otettu juhannuksena 2006. Se oli varsinainen kummituskesä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti