Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

sunnuntai 30. maaliskuuta 2008

Koivun ja kuusen jalostaminen klapeiksi, lokakuu 2007

Pihassa, aivan talon vieressä, oli pihakoivu. Ikää sillä oli nelisenkymmentä vuotta, mutta kovasti kärsineen näköinen ja taloon päin kallellaan. Lisäksi se varjosti isolla lehvästöllään pihaa.

Kaataa se piti. Työhön tarvittiin erikoismiehiä ja traktori, jonka avulla puu saatiin kaatumaan oikeaan suuntaan.

Samalla kertaa kaadettiin pihakuusi. Sekin iältään noin viitisenkymmentä vuotta. Suurioksaisena se eristi iltapäivän auringonsäteitä pihan kukilta. Saattoi siinä lisäksi muutama hyttynenkin turhan hyvin viihtyä.


Tässä kuusen oksaiset pöllit odottavat voittajaansa.

Koivu oli jo alkanut lahoamaan. Se olisi kovassa puhurissa saattanut kaatua talon päälle.

Lahoamisen on ehkä aiheuttanut salama. Salaman jättämä jälki näkyi rungossa ylhäältä alas. Lahoaminen on levinnyt vahingoittuneesta pinnasta puun ytimeen.

Puut laitettiin kökällä klapeiksi. Pihaan tehtiin siisti puupino. Klapit olisivat kuivia noin vuoden kuluttua. Sai siinä huhkia hartiansa kipeiksi.

lauantai 29. maaliskuuta 2008

Mörököllit

Istutimme viime kesänä kolme Rhodoa puistomännikköön. Lähistöllä kasvaa suopursuakin, joten ajattelimme kasvualustan olevan mitä mainioin alppiruusuille.

Kevättalvi on kriittistä aikaa kun maa on jäässä ja aurinko paistaa. Ikivihreänä kasvina Rhodo voi tukehtua mikäli nestettä haihtuu liikaa ja juuret eivät saa maasta lisää.

Havuilla suojatut Rhodot näyttävät aivan metsän mörökölleiltä.



"Punatauti"

Olemme jo pidemmän aikaa ihmetelleet, mikä puistossa olevia puita vaivaa. Niiden tyvet ovat punaisen pölyn peitossa. Onko se tauti ? Tuholainen ? Jäkälä ? Yllättäen ilmiö tarttui myös muutamaan koivuun.








Olemme kyselleet asiasta metsäasiantuntijoilta, selanneet internettiä, hakeneet googlesta jne. Tuloksetta.

Kunnes käännyimme erään kasvitutkijan puoleen. Sitten tärppäsi. Kyseessä on ilmeisesti Trentepohlia-suvun viherlevän aiheuttama kasvusto. "Niiden punainen väri johtuu solujen sisällä olevien öljykappaleiden karotenoidipigmenteistä, etenkin astaksantiini-nimisestä ksantofyllistä."

Samalla selvisi metsässä siellä täällä näkyvien ruosteenpunaisten kivien arvoitus. Samasta levästä on kysymys.

Mutta "Trentepohlia" ? Aika vaikea nimi ilmeisen yleiselle levälle. Harvinaisempiakin on käännetty suomen kielelle. Miten olisi viherleviin kuuluva "Punapölykurvikas" ?





sunnuntai 23. maaliskuuta 2008

Pääsiäisloma 20.-24.3.







Talvi on ollut täälläkin lumeton ja leuto. Lumipeitteessä oleva ja auringossa kylpevä markki onkin ollut harvinainen näky tänä talvena.