Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

maanantai 9. kesäkuuta 2014

Zetor kiihdytyskilpailut - äijäenergiaa komiassa paketissa
Olihan taas pakko käydä katsomassa Zetor-äijien ja -daamien kiihdytyskilpailuja Kurikassa. Sen verran poikkeavan virkistävä tämä kesätapahtuma on, että sen hyväntuulisuus ja huumori tarttuu pidemmäksi aikaa.Porukka on aktiivista harrastajajoukkoa, joka tuunaa ja entisöi näitä vanhoja työkoneita. Zetor on tsekkiläistä traktorituotantoa 40-, 50- ja 60-luvuilta. Niitä näkyi runsaasti myös Suomen maaseudulla.


Miehet ymmärtää. Ei maailman ympäristöystävällisin, mutta kauniisti puksuttava harvaiskuinen kakkonen. Ääni, savu, habitus ja kauniisti kiiltävä rauta. Siinä alkuvoimaa puhkuvan vetolaitteen maskuliininen viehätys. Traktoreiden harrikka. Oli siellä naisten sarjakin. Meno oli yhtä vauhdikasta kuin äijillä.Tässä lajissa startti on tärkeä. Jarru ja kaasu pohjassa, kytkin ylös ja menoksi. Startin lisäksi jarrutus maaliviivan jälkeen on olennaista. Muuten kynnetään pellon päätypusikoita.


Sujuu se näinkin. Polttariporukan uhontäyteinen voimannäyte. Ylämäkeen.


Perinteisesti daami, jota aikaisemmin emännäksi kutsuttiin, istui nostolavalla kauppa- ja apteekkireissut. Modernissa versiossa takajopparilla.

Tämän teknologian konfiguraatio sisältää kaksi sylinteriä ja tuottaa 25 hevosvoimaa. Oli aikoinaan hevosenkorvaaja.Zetor-miehillä on mobiili toiletti mukanaan. "Aina pitää siisti olla, sanoi kissi hietikolla, ..."

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti