Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

maanantai 10. marraskuuta 2014

Populaarikerrontaa "Kun Suomi oli Ruotsi"


Ryhdyinpä lukemaan ruotsalaisen historioitsijan ja journalistin, Suomessa diplomaattiperheessä kasvaneen Herman Lindqvistin tänä vuonna käännettyä teosta ”Kun Suomi oli Ruotsi” (”När Finland var Sverige”). Siinä kuvataan Ruotsin ja Suomen yhteistä historiaa 700 vuoden ajalta vuoteen 1809 saakka.

En pysty enkä halua arvioida itse kirjaa tai historian käsittelyn opillisuutta, mutta lukukokemuksesta voin kertoa. Ostin kirjan Helsingin kirjamessuilta, jossa kävin kuuntelemassa mm. juuri Linqvistin mainiota haastattelua.

Kirja on todella luettava, suorastaan viihdyttävä. Kerronnan rytmi hauskoine yksityiskohtineen pitää mielenkiinnon yllä ja aivot vastaanottavaisina. Aihe on kuitenkin historia, jota voidaan, tunnetusti, käsitellä myös kuivakkaasti ja epäkiinnostavasti. Muutenkaan kirja ei ulkoisesti näytä varsinaiselta historiantutkimukselta, sillä siinä ei ole tekstin joukossa lainkaan viitteitä. Kirjassa tuskin onkaan sinänsä mitään uutta historiatietoa. Sen sijaan kerronnallinen paketointi ja kirjallinen esillepano saattaa olla uudenlaista.

Näkökulmana on Suomen merkitys osana Ruotsia, samalla myös Suomen liittyminen länsimaiseen kulttuuriin ja yhteiskunnan kehittymiseen keskiajasta asti. Emme ole olleet koskaan osa novgorodilaista tai venäläistä kulttuuria, yhteiskuntajärjestelmää, uskontoa tai kielialuetta. Venäjän vallankaan aikana venäläistäminen ei ehtinyt kovin pitkälle ennen Suomen itsenäistymistä. Suomi sai sivistyksensä osana Ruotsia, ei Ruotsista.

Kirjasta Välskärin kertomukset, Z Topelius, 1923
Kirjaa lukiessa tulee aika ajoin tunne, että jokin asia jää kertomatta. Siispä otin Lindqvistin kirjalle kaveriksi oivan ja tiiviin Anton Eskolan kirjoittaman teoksen ”Suomen sodat ja rauhat” vuodelta 2003. Vaikka Ruotsi-Suomen historiaa on tullut luettua varsin paljon jo kouluajoilta lähtien, tuo kertaus mukavia uusia ahaa-elämyksiä ja tarpeita tarkistella ja tirkistellä tiettyjä faktoja.

Yksi ahaa-elämys oli, miten Suomessa ja Ruotsissa vältettiin muualla euroopassa vallinnut niin yleinen maaorjuus. 1700-luvulla luotiin myös (heiveröistä) pohjaa demokratialle kun kuninkaan valtaoikeuksista luovuttiin ja toteutettiin suuri reduktio eli omistusten keskittämisen purkaminen.

Kirjasta Välskärin kertomukset,
Z Topelius, 1923
Pikkufaktat ovat hauskoja. En tiennyt, että maailmassa oli 1400-luvulla samanaikaisesti kolme paavia tai Ruotsissa 1300-luvulla samanaikaisesti kolme kuningasta.  Ruotsin tunnus kolme kruunua otettiin tuolloin käyttöön, mutta se tuskin liittyy kolmeen kuninkaaseen vaan kolmeen valtakuntaan. 

Samaan sarjaan kuuluu historiallinen nyanssitieto ja oivallinen tietokilpailujen knoppikysymys: milloin ja keneltä Ruotsi on pyytänyt ulkomaista  sota-apua omalle maalleen ? Vastaus on: 1740-luvulla venäläisiltä. 12.000 venäläistä sotilasta rantautui Tukholmaan skottijohtajansa johdolla ruotsalaisten pyynnöstä suojelemaan ruotsalaisia tanskalaisten vihaisilta aikeilta. Troijalaisittain meinasi käydä, mutta ei käynyt. Kirja kertoo venäläisten sotilaiden jättäneen geneettisen perintönsä Ruotsissa asuville, nykyään noin 7000 jälkeläisilleen.

Hätkähdyttävää on, vaikkakin sen tietää, historian verisyys. Hätkähdyttävää on myös Tanskan ja Ruotsin välinen hyvinkin julma historia. Kansakunnat ovat jossain vaiheessa todella vihanneet toisiaan. Menneisyys saattaa näkyä asenteissa nykyäänkin. Sotapropaganda ja valehtelu olivat sotaakäyvien maiden työkalupakissa jo silloin vaikka twittereitä ja naamakirjoja ei ollutkaan.

Kirjassa on herkullisia otteita vanhoista asiakirjoista ja valtaapitävien lausunnoista:

”… juoppoja ja ylenmääräisen oluen ystäviä, huonotapaisia ja kömpelöitä, juippeja, joista olisi enemmän hyötyä aurankurjessa tai puuta kaatamassa kuin apuväkenä valtakunnan arvokkaissa ja hoitoa vaativissa tehtävissä”,  Kustaa Vaasa Tukholmaan lähetetyistä opiskelijoista vuonna 1544.

”Suomessa toimiva sihteeri, joka ei hallitse suomen kieltä, on kuin tanssimestari, jota vaivaa suonenveto”, lausui Pietari Brahea Suomen suuriruhtinaana seurannut Herman Fleming 

”Maan taloudellinen kulttuuri pohjautuu matematiikan ja mekaniikan ohella pääasiassa juuri fysiikkaan, mutta valtakunnan hyvinvointi ei varmaankaan ole perustunut runousopin professuurin olemassaoloon”, tähtitieteilijä Anders Celsius kommentoidessaan runousopin professuurin muuttamista fysiikan professuuriin Uppsalan yliopistossa 1700-luvun puolivälissä.

Lindqvistin (ja käännöksen) kieli on mukavaa luettavaa. Siihen eivät aivot eivätkä silmät väsy. Korvat korkeintaan lukkiutuvat lukemiseen keskittyessään. ”Kustaa III oli ollut aristokraatti, mutta poika byrokraatti”, siis Kustaa IV Aadolf. ”Kuningas oli tietysti omituisen kasvatuksensa tuote tai suorastaan sen vammauttama”.

Kirja päättyy vuoteen 1809, jolloin yhteiselo Ruotsin kanssa loppui ja länsiraja vedettiin Tornionjokeen. Se olisi voitu vetää Kiirunan taakse ellei tsaari olisi pehmoillut viime hetkillä rauhansopimusta kirjoittaessaan ja rajoja piirrellessään. Siis kirjan mukaan.

Kirjasta Lukemisia lapsille, Z Topelius, 1931
"Koivu ja tähti" kertoo Suomesta Isonvihan aikana Venäjälle ryöstettyjen
pojan ja työtön paluusta kotimaahansa

1 kommentti:

  1. Omistan kyseisen herran kirjoittamana opuksen " Ruotsin historia- jääkaudesta tulevaisuuteen" . Ihan mielenkiintoinen sekin. Ei varmaan turhaan oo ollut Viktorian historian opena. :) Osaa elävöittää tekstiä ja kertoa mielenkiintoisia yksityiskohtia.
    VastaaPoista