Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

sunnuntai 5. toukokuuta 2013

Vieraileva arkkitehti

Ruovikon rannalla käy kova kuhina. Lintubongarit pitkine putkineen ja kameroineen tulevat tarkkailemaan harvinaista lentäjää, pussitiaista. Lintu on Suomessa satunnainen pesijä eikä poikastuotannosta ole kai ihan varmuutta.Tämä laji onkin varsinainen lintumaailman arkkitehti ja rakennusmestari. Se rakentaa pesänsä koivun oksaan roikkumaan, eikä minkä tahansa, vaan pussin, vai olisiko ennemminkin riippumatto. Pesä tehdään ruovikon rannalle, sillä rakennusaineet saadaan juuri sieltä.


Koiras on haareminpitoon kallellaan ja saattaa rakentaa morsiamilleen useita pesiä. Siinä saakin tweettailla ahkerasti, jotta lauma pysyy kasassa.

Rakentaminen on taidokasta. Lintu käy hakemassa ruovikosta ja ojan varrelta osmankääminauhaa tai säiettä, jolla se sitoo pesänsä kuin narua käyttäen. Lintu pyörii "naru" suussaan kuin väkkärä pesänsä ympäri ja tekee hienon nauhasidoksen.


Ulkonäöltään pussitiainen on hauskan näköinen mustine naamareineen.
2 kommenttia:

  1. Onpas se söötti ja ahkera kun noin komean pesän rakentaa. Hämeen Sanomissa oli kuulemma viikonloppuna juttu, että oli löytynyt tuollainen pesä, mutta ei kai oltu vielä itte tipua nähty!?

    Hienot kuvat!

    VastaaPoista
  2. Onko näitä tosiaan Suomessa? Enpä ole ikinä nähnyt enkä kuullut kenenkään nähneen. Onnittelut!

    VastaaPoista