Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

sunnuntai 1. kesäkuuta 2014

Hermostunutta pesintää ja lentäviä maantierosvoja


Vanha männikkö höystettynä koivuilla on lintujen valtakuntaa. Keloutuneet ja keloutumassa olevat hongat riemastuttavat tikkoja. Sen näkee puiden rungoissa olevista kerrostaloista, tikankoloista, joita onkin metsikössä valtoimenaan. Vanhoissa koloissa pesii lukuisa määrä pikkulintuja.

Pesintä käy nyt touko/kesäkuun vaihteessa vilkkaana. Osalla lajeista on jo poikaset ruokittavinaan. Linnuilla ei ole pesintärauhaa. Naakat, harakat, varikset, korpit ja käpytikat ovat maantierosvoja eivätkä kaihda pikkulintujen pesien ryöstämistä munista tai poikasista. Rosvoja on muitakin, mutta edellämainitut varsinkin tässä hongikossa.


 Kirjosieppo pesii tänä vuonna kolmessa pöntössä. Onko kyseessä haaremi vai erilliset pariskunnat - se ei ole selvinnyt. Koiras hermostuu rosvoretkellä lentelevästä käpytikasta. Se parkkeeraakin vahtiin pöntön vierellä olevalle aidalle. Vaaran väistyessä viereen viivähtää myös naaras.


Käpytikalla on jo poikaset. Niiden kiljunta ei voi olla kuulematta. Luulisi emon hermostuvan moisesta. Nälkä on pohjaton ja ruokintasykli tiheä. Käpytikka pyrkii säännöllisesti rosvoamaan pihan pikkulintujen pesiä, suurempienkin, kuten räkättirastaan.
Pihapiirissä on runsaasti räkättirastaita. Ne muodostavat selvästi yhteisön, joka puolustautuu kollektiivisesti pesärosvoja vastaan. Pari päivää sitten katselimme terassilta kuinka läheisen männyn puolivälissä olevaan rastaan pesään hyökkäsi viisi naakkaa. Rastas puolustautui kiivaasti. Samalla kun se yritti hätistää rosvoa pois, kaksi pesäntyhjennykseen erikoistunutta naakkaa hajotti pesän ja vei poikaset mennessään. Muut naakat pitivät rastaat pois pesältä. Yhteisön muut rastaat eivät ehtineet apuun. Naakoilla vaikutti olevan älykäs ryöstösuunnitelma ja toteutus työnjakoineen. Rastaat pyörivät pitkään ryöstetyn ja hävitetyn pesän paikalla tapahtunutta ihmetellen.

Ylläolevissa on kuvissa räkättirastas pesässään. Normaalisti se pyrkii suojautumaan olemalla mahdollisimman matalana. Kuin salama taivaalta käpytikka hyökkäsi pesään. Se kävi röyhkeästi kiinni. Rastas onnistui kuitenkin ajamaan sen pois ja samalla hetkellä tikka sai peräänsä kymmenkunta muutakin rastasta. Tikka tuli uudelleen lentelemään pesän ympärille. Alemmassa kuvassa rastas on nostanut päätään ja seuraa tarkkaavaisena tikan ailahtelevaa lentelyä.


Naakat ovat runsastuneet rajusti kymmenen vuoden aikana. Tällä markilla ei aikoinaan tarvinnut savupiippuja suojata. Nyt jos jokin piippu jää suojaamatta, on siinä oitis työmaata nuohoojalle. Vanhassa hongikossa naakat ovat vallanneet tikkojen tekemiä koloja. Ja samalla syrjäyttäneet pikkulintuja.

Tällä porukalla on varsinainen kyläyhteisö. Kommunikoivatkin keskenään erilaisin ääntein. Kuvassa naakka pesäkolollaan. Poikaset kiljuvat kuin viimeistä päivää.

Naakka on hämmästyttävän älykäs. Jos pesäpuun lähistöllä on liikettä, ei lintu paljasta tarkkailijalleen kolon sijaintia. Se saattaa istahtaa lähioksalle antaen poikasilleen varoitusääntä krrr-krrr-krr eli suomeksi: pysykää hiljaa. Kuviakin saa kunnolla otettua vain piilosta tai suojasta.

Naakalla ei taida tällä hetkellä olla luontaisia vihollisia.

1 kommentti: