Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

tiistai 15. lokakuuta 2013

facebook 100 vuotta sitten

Ei nykyihminen ole somehuumassaan ensimmäistä kertaa pyörää keksinyt. Jo sata vuotta sitten jaettiin kuvakortteja kavereiden kesken, säilytettiin niitä taskullisissa kansioissa ja laitettiin kiertoon jos naama ei enää miellyttänyt.

Kuvat otettiin ja vedostettiin studioissa. Oli myös kiertäviä valokuvaajia kesästudioineen. Tausta, pukeutuminen ja persoonaa kuvastavat ilmeet olivat aivan yhtä tärkeitä kuin nykyihmisellä kamera kurkottavassa kädessä omakuvia napsiessaan.

Mutta minkälaisia kuvia ! Upeasti vedostettuja ja pahville pohjustettuja. Pieniä mustavalkoisia taideteoksia, jotka säilyvät kenties satoja vuosia. Ainakin nämä lähes 100 vuotta vanhat ovat aivan priimoja. Kuinka paljon nykyajan digikuvia säilyy tuleville polville ? Voivatko jälkipolvet vuonna 2113 ihailla tänään ottamiamme facebook-profiilikuviamme ? Hmmm .... tuskin. Ei ole tarvekaan, moni ajattelee. Mutta kuitenkin, kuvat jäävät elämään, jos saavat jäädä.


Sata vuotta sitten, ja tietenkin paljon myöhemminkin, lähetettiin innokkaasti kirjeitä sekä onnittelu- ja tervehdyskortteja. Nykyään ne ovat tekstiviestejä, facebook-tilapäivityksiä ja twitter-viserryksiä. Nopeaa, ajantasaista, hauskaa ja tavoittavaa. Mutta taas .... kuinka paljon tästä dokumentoinnista jää jälkipolville arkistoihin, tutkittavaksi ja muisteltavaksi ?

Kirjeet ja kuoret, kortit ja tekstit säilyvät, jos saavat säilyä.
Yrjön lähettämä nimipäiväonnittelu veljelleen noin 1910/20-luvun taitteessa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti