Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

lauantai 7. heinäkuuta 2012

An Experience: Candid Bear Photography

Kuntivaara, Kuusamo, 3rd July 2012

Sulkeuduimme 12 tunniksi piilokojuun erään lettosuon äärellä Kuntivaarassa seurataksemme ja kuvataksemme hienoa suurpetoamme karhua. Paikan nimikin "kunti" tarkoittaa karhua. Kuusamon itäraja on hyvin karhuvaltaista aluetta ja kun ajankohtakin on vielä yötöntä yötä, niin olosuhteet karhujen näkemiselle olivat hyvät. Ja olihan niitä. Paljon enemmän kuin mitä odotimme.

Muutaman kymmenen metrin päässä kojusta köllötti haaska. Siitä karhut tulisivat tankkaamaan proteiinia, jotta jaksaisivat rämpiä Kuusamon korvissa. Täällä karhut ovat täysin villejä, ihmiseen tottumattomia. Vainun saatuaan ne laukkaavat käpälämäkeen minkä ehtivät.

Menimme kojuun kello 18:00 ja pois lähtisimme klo 06:00. Aikaisemmin ei oiken tohdi kun karhut käyvät suolla vielä kolmenkin jälkeen aamuyöstä. Paikalla liikkuu ainakin yksi emokarhu poikasineen. 
"20:30 Karhu saapui ruokailemaan vastapäisestä metsästä. Kooltaan iso ja ruokahalultaan suunnaton. Hetken syötyään kuuli jotain ääniä kojustamme ja juoksi kovaa kyytiä takaisin metsään.""21:10 Toinen iso karhu tuli suolle oikealta puolelta metsästä. Innostuksen (vai pelon ...?) vallassa pudotimme kiikarimme kojun lattialle. Karhu reagoi kolaukseen nousemalla takajaloilleen. Siinä se tovin katseli meidän suuntaan ja nuuski ilmaa kunnes jatkoi löntystelyään kohti haaskaa. Se poistui haaskalta 15 min kuluttua iso lihakimpale suussaan. Kyseessä on naaras, joka luultavammin vei ruokaa metsän siimeksessä odottaville pennuilleen. Pentujaan se ei uskalla tuoda suolle uroskarhujen pelossa.""23:10 Hyvin vaaleakarvainen nuori karhu (eraus) kävi kääntymässä metsän reunassa. Ei uskaltautunut aluksi suolle. Muutaman tovin kuluttua se keräsi rohkeutensa ja lähti tallustelemaan kohti haaskaa. Myöhemmin, 00:45, se sai seurakseen toisen erauksen, tällä kertaa tumman. Näytti kuin ne olisivat leikkineet hippasta suolla - niin kovaa ne juoksentelivat ja kirmailivat ympäriinsä.""01:30 Nyt alkaa tapahtua. Järkyttävän kokoinen tumma karhu tuli suolle metsän siimeksestä. Samaan aikaan toinenkin lähestyy haaskaa ... ja kolmas ! Neljäskin on valmiudessa metsän reunassa. Karhut pitävät aikamoista älämölöä karjuen ja ärjyen toisilleen. Suurten karhujen kulkiessa suolla niiden tassuista kuuluu lätinä kojuun asti. Huh - viideskin iso tuli sektoriin. Suuri tumma on varsinainen alfauros. Loppujen lopuksi se ajaa muut karhut haaskalta pois odottamaan omaa vuoroaan. Olimme kojussa hiiren hiljaa, jo pelkästään itsesuojeluvaisto käski niin tekemään."


"02:35 Lähihaaskalle saapui vielä yksi aikaisemmin havainnoiduista karhuista. 03:00 kaikki karhut ovat häipyneet takaisin suolta metsään. Aurinkokin on jo noussut valaisten suon lounaisreunaa. Kettu saapuu jälkikattaukseen." "03:30 Kotkat saapuvat. Korpit ovat pitkin yötä riimitelleet ikiaikaista värssyään erilaisilla kurkkuäänivariaatioilla. Niitä on runsaslukuisesti suon takana olevassa metsässä. Kun merikotkat saapuvat, saa se aikaan korppien laumassa todellisen puolustusryhmityksen. Suurisiipiset kotkat liihoittelevat  korppien lähiön päällä mustien lintujen hyökätessä pelottomasti näitä suuria liitäjiä kohtaan. Lopuksi merikotkat asettautuvat lähipuiden oksille, joista ne käyvät sekä haaskalla että metsästävät lintuja maasta. Näimme kaikkiaan kuusi merikotkaa."

Kuudelta poistuimme kojusta auringon paistaessa jo korkealta. Suurta (itsesuojelu)älämölöä pitäen marssimme metsän poikki autolle ja takaisin kämpille.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti