Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

tiistai 24. maaliskuuta 2015

Pimenee ... pimenee ... partial solar eclipseJerisjärvi 20.3.2015 kello 9.50. Lumituisku, pilvistä, näkyvyys 20 metriä.

Tänään on auringonpimennys kello 12.11, joka näkyy Pallaksella noin 92-prosenttisena. Aamun keli ei näytä hyvältä, mutta meteorologit ennustavat sinnikkäästi taivaan aukeamista täyteen aurinkoon noin kello 11 mennessä. Ja niin tapahtuikin.

Kamppeet kasaan ja mobiilia observatoriota roudaamaan Pallaksen rinteille. Observatorio koostuu neljästä tarkkailijasta suojalaseilla varustettuna sekä kamerasta suojakalvoineen. Valmiina vastaanottamaan erästä aurinkokunnan ilmiöihin lukeutuvaa näkyä.

N 68.05506 E 024.06201
Siitä se alkoi. Kuu hivuttautuu rohkeasti mutta hienovaraisesti auringon eteen. Suotimet toimivat mainiosti suojellen sekä silmiä että kameran kennoa. Maaginen tunnelma. Valo, jonka näemme, on lähtenyt auringosta noin 8 minuuttia sitten.

Kuvissa näkyy myös yksi auringonpilkku. Varsin selvästi näkyykin. Auringonpilkut ovat suunnilleen maapallon kokoisia. Se havainnollistaa hyvin maapallon ja auringon kokoeroa.

Osittainen auringonpimennys maksimissaan, noin 92% Pallastunturilla. Siinä se makaa. Maisema ei pimentynyt, mutta hämärtyi selvästi. Lisäksi kylmeni hieman. Mielenkiintoista havaita, miten 8% on vielä niin kirkas. Täydellisenä pimennys näkyi esim. Huippuvuorilla.

Kameran näytöstä kuvattuna.
Kuu on nyt ohituksen puolella ja sirppi kääntyy oikealle.

Viiden miljardin vuoden kuluttua aurinko alkaa kääpiöityä:,ensin valkoiseksi ja sitten mustaksi. Maasta sitä ei enää tarkkailla, mutta kenties jossain muualla tähtemme luhistuminen noteerataan.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti