Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

maanantai 27. lokakuuta 2014

Kuohuva Imatran koski
Löysin divarista oheisen piirroksen "Imatran putous". Se on julkaistu Otavan joululiitteessä vuonna 1929, mutta alkuperäisen litografian on julkaissut Gaimard jo vuonna 1852 (Pariisi). Kuvan voi ajatella olevan hyvin autenttinen kuvaus vapaana virtaavasta Imatran koskesta, valokuvan kaltainen "otos".
Fortumin voimalaitoksen pato syksyllä 2014. Koskinäytös tuo tuulahduksen vapaana virtaavan kosken voimasta ja massasta. Vuoksessa on vettä virrannut aikojen kuluessa erinäinenkin kuutio Saimaan vesistön ruokkiessa, tai paremminkin juottaessa Laatokkaa, Nevaa ja Suomenlahtea.

Imatran koski ja vuonna 1903 valmistunut upea jugendlinna, Imatran valtionhotelli, olivat varmasti Suomen ensimmäisiä kansainvälisiä matkailukohteita. Tsaarin perheet kävivät täällä usein. Tunnetuin vierailijatar taisi olla saksalaissyntyinen keisarinna Katariina II vuonna 1722, Pietari III:nen puoliso ja sittemmin valtakunnan valtias autetusti kuolleen puolisonsa jälkeen. Brasilian keisari Pedro II käväisi koskea ihailemassa vuonna 1876 ja hakkautti kivisen visiittikorttinsa rantakallioon.1 kommentti: