Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

lauantai 20. syyskuuta 2014

Jännittävä laiva
Valokuvatorstain aiheena on "laiva". Kuvassa olevan laivan ruumassa on historiaa ja jännitystarinoita vaikka kuinka paljon. Laivan historiaan kytkeytyvät niin Suomi ja Viro kuin Neuvostoliitto ja Saksakin.

Tämä upea höyryllä käyvä jäänmurtaja rakennettiin Saksassa vuonna 1914 Tallinnan satamaa varten. Se sai (laiva)kasteessaan nimen Tsar Mihail Fedorovits.

Vuonna 1917 laiva, arvokkaana laitteena, joutui vallankumoustapahtumien kohteeksi kun venäläiset valtasivat sen antaen alukselle uuden nimen Volunets. Nimellä oli, tietenkin, liittymä bolsevikkien historiaan.

Thriller-osa laivan historiaa liittyykin sitten tapahtumaan vuonna 1918, jolloin suomalaiset estivät venäläisiä viemästä laivaa Neuvostoliittoon. Suomalaiset kaappasivat laivan yhdessä puolalaisen kapteenin kanssa, nostivat leijonalipun salkoon ja ajoivat laivan Tallinnan satamaan.

Tallinnassa laivalle annettiin taas uusi nimi Wäinämöinen. Kalevalaiset nimet olivat hyvin suosittuja tuohon aikaan erilaisten koneiden nimeämisissä (kuten "Kullervo" moottorivetäjä).


Laiva luovutettiin peruskorjausten jälkeen Virolle vuonna 1922. Siinä yhteydessä se sai jälleen uuden nimen: Suur-Töll. Nimi viittaa saarenmaalaiseen taruolentoon.

Tarina jatkuu siten, että laivan kulku kävi taas kohti Pietaria Neuvostoliiton määräyksestä vuonna 1940. Ja nimi muutettiin takaisin Volunetsiksi.  Pietarissa laiva toimi satamamurtajana vuoteen 1987 asti, jonka jälkeen alus ostettiin huonosti kohdeltuna takaisin Viroon.

Laiva entisöitiin alkuperäiseen asuunsa, nimi muutettiin Suur-Tölliksi

Upea Suur-Töll on nähtävissä Tallinnan merimuseossa. Kannattaa käydä tutustumassa.

Stoorien lähteenä Wikipedia.

3 kommenttia:

  1. Kiitos kertomuksesta. Kiva tietää uusia asioita.

    VastaaPoista
  2. Klassisen komeita kuvia. Aivan kuin lehtikuvituksesta tai historiallisesta teoksesta. Sinulla on silmää ja taitoa. Näiden katsominen tuo iloa aitoa. ;-)

    VastaaPoista
  3. Kiitos. Laiva on tosi komea vanha höyry.

    VastaaPoista