Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

lauantai 9. elokuuta 2014

Teuvalla kierreltyäTeuvan kirkossa on harvinaisuus: Tove Janssonin maalaama alttaritaulu. "Kymmenen neitsyttä" on maalattu vuonna 1953/54 ja on lajissaan Tove Janssonin ainoa työ. Siispä käynti Teuvan kirkossa sopii hyvin Tove Janssonin juhlavuoteen. Alueella vierailleet japanilaiset ovat kuulemma olleet hyvin innoissaan nähdessään Muumien luojan suurikokoisen seinämaalauksen (140x520 cm).

Tuula Karjalainen kirjoittaa (Tove Jansson, Tee työtä ja rakasta,Tammi, 2013) Tove Janssonin todenneen Teuvan kirkon tilauksesta: "On siunattua, että on seiniä, sillä ihmiset ostavat tauluja yhtä vähän kuin ennen ..."


Teuvan kirkon edustalla on teuvalaisen suurmiehen Lauri Johannes Ingmanin (1868-1934) muistomerkki. Hän oli itsenäisen Suomen ensimmäinen pääministeri toimien pääministerinä kahteen otteeseen 1918-1919 ja 1924-1925. Hän oli myös ev.lut. kirkon arkkipiispa vuosina 1930-1934. Teologi siis.

Kirkon vieressä on kulttuuritalo Orrela. Kaunis rakennus, jonka tiloja vuokrataan tilaisuuksiin ja jossa järjetetään vaihtuvia taidenäyttelyitä. Orrelaan ollaan rakentamassa pysyväisnäyttelyitä mm. juuri Lauri Ingmanista.


Paavo Lipponen lahjoitti Orrelaan pääministerinä ollessaan ylläolevan Antti Favénin piirtämän karikatyyrin Lauri Ingmanista. Lipponen vieraili Orrelassa osallistuessaan eduskunnan 100-vuotisjuhlallisuuksiin Kauhajoen eduskuntamuseossa 2.-3.12.2006.


Orrelassa on kaksi mielenkiintoista soitinta. Teuvalla on aikoinaan valmistettu urkuharmooneja Hirvelänpää-nimisessä kylässä. Kuvassa teuvalaisen virsirunoilija Simo Korpelan aikoinaan omistama harmoni mallia "Teuva" vuodelta 1895. Toinen Orrelassa oleva Hirvelän harmoni on mallia "Tampere". Harmonien valmistajaksi on merkitty J. Hirvelä.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti