Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

sunnuntai 30. maaliskuuta 2014

Haikarasaari Klobben on miehitetty

Harmaahaikaroita Klobbenilla. Kuva otettu Lammassaaren lintutornista
Uusimmassa Suomen Luonto -lehdessä (3/2014) oli pieni stoori harmaahaikaroiden pesinnästä Vanhankaupunginlahdella. Lammassaaresta itä-koillissuuntaan on pieni saari nimeltään Klobben. Olen käynyt siellä usein talviaikaan jääkannolla retkeilemässä  ja ihmettelemässä valtavan kokoisia, risukasan näköisiä pesiä tervaleppien latvoissa. Harmaahaikaroiden yksiöitähän ne ovat. Ja niitä on paljon, ainakin 20 pesää.

Suomen Luonto kertoo artikkeleissaan näiden jurojen otusten tulevan pesimäpaikoilleen hyvissä ajoin. Koiraat siis tulevat ensin. Tässäkin pätee klassinen jonotussysteemi: "First-In-First-Out" eli aikaiset tulijat saavat parhaat pesäpaikat ja ensimmäiset naaraat. Muninta on nyt käynnistymässä ja poikaset kuoriutuvat toukokuussa.
Variksia. Niitä on paljon. Istuvat leppien latvoissa toisilleen ruovikon elämää juoruten: "katsos, nyt tuli tuokin töyhtöhyyppä, mahtaa olla matkalla sinne pohjanmaan lakeuksille ... kiäh kiäh..."
Leppä kukkii. Puut ovat täynnä muhkeita norkkoja. Vanhankaupunginlahden rannoilla ja saarissa on runsaasti tervaleppää. Kaunis puu kaikkina vuodenaikoina. Erityisen kauniin ruskeita ne ovat näin kukinnan aikana. Tervaleppää valkoselkätikkakin paukuttaa mielellään. Tänä vuonna on taas niitäkin täällä nähty.


Herra harakka se siinä. Ovela, viekas varislintu.


Sitä aina hämmästyy, miten hienoja, upeita höyhenpukuja luonto on eri lintulajeille kehittänyt. Keltasirkku katoaa keväiseenkin maanpintaan erittäin tehokkaasti, eikä sitä helposti matkan päästä huomaa. Läheltä tarkasteltuna lintu on kaunis kuin mikä. Varsinainen pääsiäsitipu.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti