Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

maanantai 16. syyskuuta 2013

Itä-Savo v1932

Selailin Savonlinnassa ilmestyvän Itä-Savo -lehden hienosti nidottua vuosikertaa 1932. Siihen aikaan elettiin epävarmoja aikoja tietämättömänä tulevista vaaran ja sodan vuosista. Vuosikymmentä varjosti maailmalla suuri lama, Suomen sisäpolitiikkaa Mäntsälän kapina ja Lapuan liikkeen kyyditykset, ulkopolitiikkaa Hitlerin nousu valtaan.

Lehden päätoimittajana toimi vuosikymmenen alussa isoisäni Väinö A. Rantala ja toimitussihteerinä lankonsa Lauri Penttilä. Väinö Rantala kirjoitti kolumneja myös nimimerkillä "Karhun-Esa".

Mainoksia oli vähänlaisesti, nekin suurimmaksi osaksi tekstejä. Läkerolilla oli näköjään v1932 iso lehtikampanja, mainoksia lähes jokaisessa numerossa. Mutta silmämääräisesti suurin mainonnan kohde oli tupakka. Ja sehän esiteltiin mahdollisimman miehekkäässä valossa. Siihen aikaan oli useita kotimaisia tupakkamerkkejä. "Työmies" hienoine kansineen kuuluisi vielä tuohon joukkoon.


1931 Helsingissä sijaitsevan Tattarisuon lähteestä löytyi sivottuja ruumiinosia. Tapaus tunnettiin "Tattarisuon juttuna" ja sen uutisoinnissa käytetty otsikko "Tattarisuon arvoitus selviää - jäljet johtavat sylttytehtaaseen" jäi sanontana elämään kansan suussa. Itä-Savo teki jutun mysteerin selviämisestä. Uutisessa kuvataan varsin seikkaperäisesti ja karskisti Tattarisuon tapahtumia, kuten lehdissä kuvailtiin siihen aikaan muitakin murha-, tappo-, väkivalta- ja onnettomuusuutisia.

1 kommentti:

  1. Ikäviä asioita tapahtuu nykyisinkin, mutta jostain syystä olen erittäin tyytyväinen, että elän tässä ajassa! Varsinkin naisena! :)

    VastaaPoista