Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

sunnuntai 31. maaliskuuta 2013

Maahanlasku kielletty ... noidilta

Kun järvi-Suomessa poltetaan juhannuksena kokkoja, niin lakeuksien jokimaisemissa roihuavat pääsiäisvalkeat lankalauantaina. Pääsiäiskokkoperinne on vanha ja vahva. Alunperin se liittyi trullien, noita-akkojen karkoittamiseen tai pikemminkin heidän laskeutumisensa estämiseen. Trullit näet lentelivät luudilla pitkin poikin, mutta eivät pääsiäisvalakioiden savulta, kitkerältä hajulta ja kipinöiltä pystyneet laskeutumaan vaan palasivat takaisin hornaan mistä olivat tulleetkin.

Nykyään Etelä-Pohjanmaalla pikkutrullit kulkevat talosta taloon juuri lankalauantaina. Tämää perinne jatkuu vahvana ja näitä trulleiksi pukeutuneita lapsia näkeekin kylän raiteilla kulkemassa. Muualla Suomessa pikkuvirpojat kolkuttelevat ovia Palmusunnuntaina.

Kokkoja näkee edelleenkin paljon. Pääsiäisvalkea on oiva tapa polttaa risuja ja muuta puujätettä sekä samalla ylläpitää mukavaa perinnettä lasten iloksi.70-luvun lopulla kyläseurat alkoivat järjestää kokkojuhlia, jossa talkoilla eli kökkätyöllä rakennettiin kylän yhteinen iso kokko. Sinne kutsuttiin yleisöä jopa lehti-ilmoituksin paikallislehdissä. Pientä korvausta kerättiin myymällä virvokeita ja käristemakkaraa. Ensimmäisiä tällaisia isompia kokkoja kasattiin Kauhajoen Järvikylässä.

Nykyään yleisökokkoja poltetaan pitkin pitäjää ja tapana onkin, että lankalauantaina lähdetään kokkoajelulle lasten kanssa valkeita katselemaan. Ja sinä samassa ostetaan limsat ja makkarat.

Kokkojen kasaamisessa on pientä tervettä pohjalaista kilpailuhenkeä: "meidän kokko on isompi, hienompi ja palaa kauemmin kuin naapurikylän kokko". Ylläolevat kuvat ovat Kurikan Mietaan kylästä.


Joskus kokoissa näkyy poltettavan noita-akkoja. Tämä somistuksellinen teema paljastaa inokkuuden epäloogisuuden: pääsiäiskokoissa ei poltettu noidiksi epäiltyjä ihmisiä vaan nimenomaan estettiin ilmassa lentävien trullien laskeutuminen markeille ja heidän häiriökäyttäytyminen navetoissa. Trullit nimittäin toivat huonoa karjaonnea.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti