Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

sunnuntai 4. maaliskuuta 2012

Yllättävä rumpusoolo - valkoselkätikka

Kaunis, aurinkoinen kevättalven päivä. Pakkasta pari astetta, pilvetöntä ja hankikanto. Juuri oikea hetki pakata reppu ja lähteä ulos pienelle luontoretkelle.

Saavun pieneen tervalepikkoon, jossa kasvaa eri ikäisiä puita - osa jo pystyyn kuivuneita. Havahdun tikan rummuttavan läheisessä puun käppänässä. Kuulostaa käpytikalta. Lintu naputtaa vieressäni olevan puun toisella puolella. Päätin yrittää ottaa siitä pari kuvaa. Kaivoin kamerani varovasti repusta ja jäin paikalleni odottamaan tikan esiin tulemista puun takaa. No tulihan se sieltä. Keskityin kuvaamaan lintua. Se oli hämmästyttävän rauhallinen, hyvin tietoinen läsnäolostani, mutta ei pyrähtänyt karkuun.

Ensimmäisten kuvien jälkeen tarkastelin lintua tarkemmin. Sehän osoittautuikin hieman harvinaisemmaksi lajiksi kuin mitä ensi alkuun kuvittelin. Jatkoin linnun tarkkailua ja kuvaamista. Huomasin, että viereisessä puussa oli toinenkin tikka.

Aika hieno kokemus. En ole tätä lajia aikaisemmin livenä nähnytkään. Sain seurata lintujen rumutusta pitkän tovin.

Neljässä ensimmäisessä kuvassa on rengastettu naaras. Kahdessa viimeisessä puolestaan rengastamaton koiras.


Valkoselkätikka on kohtuullisen harvinainen. Pesiviä pareja on havaittu viime vuonna 120 kappaletta koko Suomessa. Lisää lajitietoa löytyy täältä sekä pesinnästä täältä.

1 kommentti:

  1. Oikeassa paikassa, oikeaan aikaan! Hieno tikka väritykseltään ja napakantarkat kuvat!

    VastaaPoista