Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

lauantai 16. toukokuuta 2009

Projekti-09: kiviperenna ja metsäniitty

Vanha ryytimaa, sittemmin vatukko ja joutomaa luonnonniityksi


Kevät 2008. Vanhat saunamökin kivijalat sikin sokin.


Kesä 2008. Pääasiassa nokkosen ja vatun valtaama alue.Kesä 2008. Joukossa on toki luonnonkukkiakin: puna-ailakkia, niittyleinikkiä, huopaohdakkeita, päivänkakkaraaKesä 2008. Myös karhunputki ja koiranputki voivat hyvin. Osa karhunputkista kasvaa lähes kaksimetrisiksi.


Heinäkuu 2008. Niityn rakentaminen aloitettiin jo pari vuotta sitten kitkemällä vatukkoa ja leikkaamalla kasvustoa säännöllisesti. Heinäkuussa niitettiin ja leikkuujäte kompostoitiin. Etuoikealla näkyy rapartperipenkki, parimetriset karhunputket sekä rikkakasvien peittämä kivikasa.
Syksyllä kylvimme pintakylvönä sekalaista luonnon niittykukkaa sekä istutuksina erilaisia sipulikukkia.


Tämän kesäkauden ensimmäinen projekti oli rakentaa kivipenkki perennoille vanhoista saunan peruskivistä. Se tehtiinkin oppien mukaisesti: ensin kaavittiin pintamaa pois, sitten suodatinkangas maahan, hiekkaa päälle ja ... kivien siirto aluetta reunustamaan. Jälkimmäinen olikin sitten jo tenkkapoo, sillä kivet painavat paljon. Tässä vaiheessa totesin puutteen työvälineistössämme: etukuormaajalla varustettu traktori mieluummin nelivetoisena. No, sehän jäi toteamukseksi.Traktorin sijaan jouduimme turvautumaan funtsimiseen, teloihin, vipuihin, varsiin, nokkikseen ja kärsivällisyyteen. Saimme kuin saimmekin kivet siirrettyä juuri kuten halusimme.Samalla siirsimme vanhan raparperipenkan toiseen paikkaan. Raparperin juuristo on käsittämättömän vahvaa, aivan kuten kyseessä olisi puun juuristo.Siinä se on. Kivipenkki perennoille.


Ja tässä kokonaiskuva rakenteilla olevasta luonnonniitystä. Kuunliljat saivat kunnian juurtua etualalle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti