Tervetuloa ProPlutoon. Welcome to visit ProPluto.

maanantai 30. huhtikuuta 2012

Neljä asiaa

Neljä keskikevään tunnusta.

1. Vauhkoilijat

Joutuu se hirvenpoikakin vuorostaan eraukseen. Vaarallista aikaa autoilijoiden kannalta. Nuoret hirvet ovat äärimmäisen kiinnostuneita liikenteestä, ihmisistä ja kaikesta uudesta. Varovaisuus on vielä kaukana. Voimakas metsästys näkyy kuitenkin selvästi: hirviä on liikenteessä vähemmän. Ei kyllä haittaa. Tarkoittaa vähemmän hirvikärpäsiä elokuussa. Mitä vähemmän hirviä, sitä mukavampaa sienimetsässä.




2. Vähäsen kesään

"Västäräkistä vähäsen" - pikkulinnut ovat saapuneet. Muutos kahden viikon takaiseen Pääsiäisen aikaan on korvinkuultava. Naakan narinat ja käpytikan soolot ovat saaneet seurakseen mm. punakylkirastaita, räkättirastaita, peippoja, västäräkkejä, kirjosieppoja - lehtokurppakin kurnuttaa iltasella. Laulurastasta odotellaan.



3. Puutarhan tunnustelijat

Uskollisesti ensimmäisenä nokka pinnalle. Satoi tai paistoi, routaa tai ei. Krookus avaa terälehtensä ensimmäisten joukossa piristämään harmaata, talvesta toipuvaa puutarhaa. Esimerkin innoittamana tulppaanit, narsissit, helmihyasintit, scillat ja muut varhaisheränneet pinnistelevät kohti aurinkoa.



4. Kuningattarien kukka

Paksut pörriäiset, kimalaiskuningattaret, heräilevät talven horroksestaan päämääränään vain yksi asia: hengissäpysyminen ja yhteiskunnan rakentaminen. Varhaiskevät on kriittistä aikaa: kylmä ja nälkä vieraana. Ensikukkijat pelastavat kuningattaret nälkäkuolemalta. Sinivuokko on ensimmäisiä luonnon kukkijoita ja kuningattarien kaipaamia ravinnon lähteitä. Kuhina käy risujen joukossa kun kimalaiset yrittävät pysytellä hentovartisten sinivuokkojen kukissa.


lauantai 14. huhtikuuta 2012

Metsähanhien muuttoliike

Tuttu levähdysalue Kainaston jokilaaksossa lakeudella. Hanhien, joutsenten ja kurkien pit stop. Täältä jatketaan kohti pesimisalueita.

Pääsiäisenä pellot täyttyivät metsähanhista.


Erään pellon päässä kokoustaan piti arviolta noin 500 metsähanhen parvi. Näky on komea, kun tuollainen joukkio lähtee matkaan. Liekö lähestyvä kettu aiheuttanut matkaan lähdön ?



lauantai 7. huhtikuuta 2012

Lankalauantain pyrotekniikkaa

Pääsiäisvalakiat ovat vanha perinne Etelä-Pohjanmaalla. Lankalauantaina pyrotekniset ratkaisut loimottavat pitkin lakeutta. Kyläseurat järjestävätkin kökkätyönä toinen toistaan komiampia valakioita, joita väki kerääntyy ihailemaan. Saattaa siinä jokunen makkarakin kulua palan painikkeeksi.

Pääsiäsikokko on myös oiva tapa hävittää puiden perkuujätteitä ja muita biologisia roskia markilta.




torstai 5. huhtikuuta 2012

It´s Kurki-Time

Varma kevään merkki: kurjet saapuvat. Suuri lintu sykähdyttää aina. Muuttomatkallaan kurki viivähtää (lähes) muina miehinä lähellä asutusta ja maanteitä. Kopean vaatimattomuuden alla piilee kuitenkin valpas ja tarkkaavainen inspektori. Lintu on aina valmis lähtöön jos ympäristössä tapahtuu pieninkin muutos. Liikkuva auto ei häiritse, mutta pysähtyvä aiheuttaa nousukiidon ja sättivän, paheksuvan kiljutöräytyksen.

EDIT 14.4: lisätty yksi kuva